5% dintre romani au diabet zaharat confirmat

27 06 2008

Incidenta cazurilor de diabet zaharat inregistrate in Romania a crescut alarmant in ultimii ani, de la 3,5% la 8 %. Practic in Romania sunt 50.000 de cazuri inregistrate nou anual. Acestea sunt concluziile celui mai mare studiu pe tema diabetului zaharat, ADVANCE, dat publicitatii recent.

Semnalul de alarma nu este valabil doar pentru Romania. Practic ceea ce se constata la noi se inscrie in tendinta generala la nivel mondial, astfel ca deja diabetul este denumit „boala secolului”.

Conform celor spune recent, in cadrul unei conferinte de presa, de prof. dr. Mariana Graur, conducatoare a catedrei de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, director al departamentului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice al clinicii ”Sf. Spiridon” din Iasi, autoare a peste 120 de studii, incidenta mare a a celor afectati de boala si costurile sociale implicate au determinat ONU sa ii acorde o atentie speciala si sa isi asume responsabilitatea pentru sensibilizarea opiniei publice.

Studiul dat publicitatii recent indica insa rezultate pozitive obtinute prin controlul intensiv al valorilor glicemiei, in ceea ce priveste reducerea semnificativa a riscului de afectare renala la pacientii cu diabet zaharat de tip II.

Controlul glicemiei este posibil prin folosirea antidiabeticelor orale, prin dieta si exercitii fizice.

 Initiat, condus, monitorizat, analizat si prezentat de către George Institute for International Health din Australia, independent de orice companie farmaceutica, studiul a inrolat 11.140 bolnavi de diabet din 20 de tari, a caror evolutie a fost urmarita timp de 5 ani. Este cel mai mare studiu desfasurat in diabetul zaharat, rezultatele sale fiind făcute publice in premiera pe 6 iunie a.c., la San Francisco.

Citeste comunicatul de presa.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: