Suplimente nutritive – necesitate sau moft

27 06 2008

Pentru ca se vorbeste din ce in ce mai mult despre suplimente nutritive simtim nevoia, in mod firesc, sa ne intrebam in ce masura ele chiar reprezinta o necesitate pentru fiecare dintre noi sau doar un moft, nascut din dorinta unora de a fi in tendinte sau de dorinta altora de a a creste vanzarile unor produse care promit sanatate si viata lunga.
Din ce in ce mai multe studii stiintifice vorbesc despre importanta vitaminelor, mineralelor sau a acizilor grasi pentru functionarea in conditii optime a organismului sau chiar pentru recuperarea post-traumatica a organismului. Chiar daca nu urmarim in mod constant concluziile medicale referitoare la acesti nutrienti, observam ca in fiecare mai apare un nou produs alimentar „imbogatit”. Iaurtul cu bifidus, laptele cu calciu sau omega 3, sucurile naturale cu plus de vitamina C sau cu antioxidanti si cate altele. Cu siguranta aceste „imbogatiri” sunt justificate de cei care dezvolta produsele prin cerinte suplimentare ale organismului uman. Devine evident faptul ca avem nevoie de suplimente nutritive. In mod firesc, se naste un alt set de intrebari: cine are nevoie de suplimente, in ce conditii, in ce cantitati si mai ales cum aflam acest lucru.

Cine are nevoie de suplimente nutritive
Nevoia de suplimente nutritive o stabilim diferit, in functie de obiectivul pe care ni-l propunem (intretinere sau recuperare) si in functie de contextul in care ne aflam. Daca in mod obisnuit suntem expusi la factori de stres si poluare, atunci desi sanatosi, ar fi bine sa ne suplimentam alimentatia astfel incat sa ne pastram pe termen lung o stare de sanatate. Daca o boala a aparut, fie ca este o simpla raceala, fie ca este o boala grava (boala coronariena, cancer, diabet), atunci clar trebuie sa sustinem efortul de recuperare cu suplimente nutritive: vitamine, minerale, aminoacizi, extracte din plante cu proprietati remarcabile. Daca tinem diete, suplimentele nutritive sunt de asemenea importante, pentru acoperirea dezechilibelor. Ele se recomanda in functie de lipsurile aduse de dieta.

Varstnicii, bolnavii si cei expusi unor factori puternici de stres sunt categoriile de persoane care trebuie sa acorde atentie suplimentelor. Tinerii insa, nu sunt nici ei scutiti, pentru ca au arderi puternice, consuma multa energie si trebuie sa isi refaca rezervele. De exemplu, suplimentele cu  calciu, vitamina D3, extract din cartilaj de rechin sunt esentiale pentru definitivarea sistemului osos. In cazul tinerelor fete, aceste suplimente vor fi aliatul de mai tarziu, din perioada de menopauza, impotriva osteoporozei. 

Precautia se recomanda cel mai adesea gravidelor. Desi pe perioada sarcinii este esential aportul de vitamine si minerale si pastrarea unei stari bune de sanatate, este preferabil ca gravidele sa isi ia acesti nutrienti printr-o dieta echilibrata, iar suplimentele sa fie luate strict sub supravhegherea medicului. Totusi, pentru orice femeie aflata la varsta procreerii, acidul folic este un supliment care ar trebui sa fie nelipsit din programul de nutritie.

Cum stim de ce avem nevoie
DIn pacate nu este neaparat foarte simplu sa stim. De ce? Pentru ca putem avea deja deficienta si analizele de sange sa nu indice acest lucru. Iar primele indicii la analize le avem atunci cand lipsa de vitamine si minerale atunci cand deficienta este serios instalata. Calciul poate iesi bine la analizele de sange, dar asta pentru ca insuficienta calciului duce la pierderea acestuia din oase si trecerea in sange. Cel mai bine ar fi sa ne gasim un medic de familie care sa recunoasca simptomatic lipsa unor minerale, vitamine sau aminoacizi si sa poate face o recomandare in cunostinta de cauza.

Suplimentele luate profilatic
Putem lua periodic in scop preventiv diverse suplimente nutritive, despre care, fie prin documentare proprie, fie la recomandarea unei persoane competente, stim ca au un impact pozitiv asupra sistemului imunitar, asupra sanatatii in general. Daca luam insa in acest fel suplimentele este important sa ne asiguram ca nu luam doze exagerate, care in final ar putea fi toxice pentru organism.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: