Fasolea si afinele in top la concentratia de antioxidanti

17 07 2008

Afinele, coacazele rosii si murele sunt fructele cele mai bogate in antioxidanti, iar fasolea, anghinarea si cartofii rosii sunt legumele de top, la acelasi capitol. Dintre nucifere in topul antioxidantilor se afla nucile Pecan, dar si nucile obisnuite si alunele.
Acestea sunt concluziile unui studiu condus de cercetatori din cadrul USDA (United States Department of Agriculture), care au analizat nivelul de antioxidanti din peste 100 de alimente diferite, incluzand fructe si legume.  Fiecare aliment a fost masurat din punct de vedere al concentratiei de antioxidanti, considerandu-se capacitatea antioxidanta per portie.

Nr.

Aliment

Portie

Capacitate antioxidanta per portie

1

Fasole rosie mica (uscata)

½ ceasca

13,727

2

Afine salbatice

1 ceasca

13,427

3

Fasole rosie mare (uscata)

½ ceasca

13,259

4

Fasole pestrita

½ ceasca

11,864

5

Afine (cultivate)

1 ceasca

9,019

6

Merisoare (coacaze rosii)

1 ceasca

8,983

7

Anginare (gatita)

1 ceasca

7,904

8

Mure

1 ceasca

7,701

9

Prune uscate

½ ceasca

7,291

10

Zmeura

1 ceasca

6,058

11

Fragi

1 ceasca

5,938

12

Mere bot de iepure

1 mar

5,900

13

Mere verzi

1 mar

5,381

14

Nuci Pecan

30 grame

5,095

15

Cirese dulci

1 ceasca

4,873

16

Prune negre

1 pruna

4,844

17

Cartofi rosii (gatiti)

1 cartof

4,649

18

Fasole neagra (uscata)

½ ceasca

4,181

19

Prune

1 pruna

4,118

20

Mere rosii

1 mar

3,903

Cercetatorii atrag insa atentia ca nu intotdeauna capacitatea antioxidanta a unui aliment se reflecta in beneficiile acestuia. Tine mai degraba si de capacitatea organismului uman de a asimila o serie de antioxidanti. Chiar si asa, acest clasament al antioxidantilor poate fi util in construirea programelor nutritionale.

Antioxidantii sunt substantele care apara organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi, care se acumuleaza in organism si care in timp cauzeaza boli cardiovasculare, cancer si nu numai. Antioxidantii includ vitamine (vitamina A si E), minerale (zinc, seleniu) si flavonoizi. Cele mai importante surse de antioxidanti sunt fructele si vegetalele, vinul rosu si unele tipuri de ceai.


Acțiuni

Information

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s




%d blogeri au apreciat asta: