Alimente pentru viata lunga

24 07 2008

Suntem obisnuiti cu ideea ca batranetea nu este deloc senina si ca de cele mai multe ori ea inseamna boli grele: diabet, boli cardiovasculare sau cancer. Nu este insa neaparat nevoie ca acesta sa fie parcursul. Putem evita sau intarzia aparitia bolii, fiind atenti la stilul alimentar. Desigur, un stil alimentar sanatos este un obiectiv dificil, daca ne gandim la cate produse ultra-procesate se gasesc pe piata, cate E-uri sau substante cancerigene se gasesc in ceea ce cumparam in mod obisnuit din comert.

Dieta pentru longevitate
Pe scurt, dieta pentru longevitate presupune o combinatie optima de antioxidanti, proteine, vitamine si minerale si minimizarea consumului de grasimi saturate si trans. Ce alimente putem alege, pentru a indeplini aceste cerinte?

Nuciferele sunt surse importante de proteine si nu au colesterol, sunt bogate in vitamine E si au capacitatea de a reduce riscul de atac de cord. Nucile pecan sunt bogate in antioxidanti, midgalele in vitamina E, alunele in acizi omega3.

Pestele este foate bogat in acizi grasi omega3, contine o cantitate relativ scazuta de grasimi saturate si are capacitatea de a reduce riscul de formare a ateroamelor pe vasele de sange, de a scadea nivelul de trigliceride si de a imbunatatii presiunea scazuta a sangelui. Este preferabil sa se consume somon, sardine si ton, datorita continutului ridicat de acizi omega3.
Uleiul de masline este bogat in grasimi mononesaturate si nu contine acizii trans care se gasesc in margarine si multe alimente procesate. Este preferabil sa se consume ulei extra virgin, acesta avand capacitatea de a creste nivelul HDL (colesterolul bun). Contine de asemenea un compus organc numit „oleocanthal” cu efect antiinflamator. Atentie totusi la cantitati pentru ca fiind bogat in calorii poate determina cresterea in greutate. Se recomanda sa nu depasiti 7 lingurite pe zi in cazul unei diete de 2000 de calorii. In cazul unei diete de 1500 de calorii nu depasiti 5 lingurite de ulei pe zi.
Fructele si legumele sunt adevarate rezervoare de fibre, vitamine si minerale si fitonutrienti antiimbatranire. Cei ce le consuma in mare parte crude au sigur sangele mai fluid, vasele de sange mai curate, un nivel mai bun al insulinei, oase mai puternice, o digestie mai buna, un nivel mai bun de hidratare si lista ar putea continua.
Cerealele integrale sunt mai bogate in fibre, vitamina E, complexul de vitamine B decat cerealele procesate. Nici antioxidantii nu lipsesc. Cel mai bine, evitati cerealele de grau dar consumati orz, mei, orez, ovaz.
Lactatele degresate nu au intradevar gustul minunat al lactatelor grase insa au cu siguranta mai multe proprietati benefice pentru organism. Sunt bogate in calciu si proteine si pot fi de folos in sustinerea aparatului imunitar. Alegeti totusi lapte cu maxim 1% grasime, branza degresata si evitati cat puteti cascavalul si brazeturile foarte procesate (de genul branzei topite).

Tineti cont de calorii
Chiar daca alimentele enumerate sunt benefice, trebuie sa tineti totusi cont de cantitatile pe care le mancati si caloriile asociate. Ce este in plus chiar se depune, iar ce se depune inseamna presiune asupra inimii si vaselor de sange, dar si asupra ficatului, rinichilor sau pancreasului. Incercati in mod constient sa reduceti numarul de calorii (fara a ajunge sa aveti un stil de alimentatie constant hipocaloric). Efectele directe vor fi o temperatura mai scazuta a corpului si un nivel mai scazut al insulinei (adica indicatori mai buni ai longevitatii).


Acțiuni

Information

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s




%d blogeri au apreciat asta: